Doe het! Omdat je het kan.

Doe Het! Zelf, buiten schooltijd

Ook buiten school om is het mogelijk de Doe Het! weerbaarheidstraining te volgen. In een klein groepje leeftijdsgenoten gaan kinderen tijdens deze training interactief aan de slag met thema’s als fouten maken, doorzetten en grenzen aangeven. Een leerzaam en leuk traject waar ieder kind sterker uitkomt.

Kinderen groeien op in een onzekere wereld, een prestatiegerichte maatschappij en met veel meer prikkels dan goed voor ze is. Sociale media leggen bij veel kinderen een extra druk. Helemaal niet gek dat veel kinderen een vol hoofd hebben., Ze moeten veel, geven snel op of gaan juist door en over hun grens heen. Keuzes maken is moeilijk. En soms is een teleurstelling of tegenslag het einde van de wereld zijn. Veel kinderen zijn bang om fouten te maken.

Ze denken vaak (onbewust); ik ben niet goed genoeg, ik kan het toch niet, ik hoor er niet bij, ik ben anders etc. Sommige kinderen worden hierdoor (extreem) stil en onzichtbaar en gaan perfectionistisch hard werken. Andere overschreeuwen zichzelf, worden snel boos of hangen juist de clown uit.

Thuis kan dit zich uiten in verdriet of boze buien. Door zorgen, twijfels en slechter slapen worden de negatieve gedachten nog eens versterkt.

Dit kan ook anders…

Doe het! laat kinderen weer sterker staan. In een veilige omgeving waarin ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Door middel van eenvoudige en leuke oefeningen laat ik kinderen voelen en begrijpen wat er van binnen gebeurt. Op een speelse en actieve manier komen ze letterlijk in beweging.

Met Doe Het! ontdekken kinderen:

Zacht’ kwaliteiten zoals:

Krachtige’ kwaliteiten, zoals:

Wat houdt een Doe Het! training in?

Met een groepje leeftijdsgenoten gaan kinderen aan de slag om sterker te leren staan. Doe Het! weerbaarheidstraining is gericht op o.a. doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslag, , assertiviteit, veerkracht, eigenwaarde, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden.
Respect voor zowel jezelf als de ander staat centraal tijdens de trainingen. Doe Het! werkt vanuit een visie waarbij lichaam en geest, doen en ervaren, denken en handelen gecombineerd worden. Actiemomenten, zoals spel en simpele stoeispelen en tikspellen, worden afgewisseld met momenten van ontspanning, creatieve opdrachten, visualisaties, samenwerking, focus en kringgesprekken.
Na een oefening wordt door zelfreflectie een terugkoppeling gemaakt met het echte leven, de klas, gezin, enz.

Inschrijving is geopend voor de trainingen van september 2023

De inschrijving is geopend voor de training van 8-12 jaar, 13-15 jaar, 16-20 jaar en voor de volwassenen.

Meld je snel aan voordat de training vol zit!

Met Doe het! training kom je in beweging om zowel zacht als krachtig te staan.

Veel gestelde vragen

Zorg dat je kleding aan hebt die lekker zit en waarin je goed kan bewegen, bijvoorbeeld sportkleding. Neem daarnaast ook een flesje water mee. Verder hoef je niks mee te nemen, ook geen sportschoenen, want we trainen op blote voeten.

Op blote voeten sta je dichter bij de aarde en kun je beter ‘gronden’. Hierdoor sta je steviger en dat heb je nodig om weerbaarder te worden. Mocht je om medische of andere gegronde redenen niet op blote voeten kunnen trainen, laat het dan even weten. 

Doe Het! weerbaarheidstrainingen zijn geschikt voor iedereen die beter voor zichzelf op wil leren komen. Of als je het lastig vindt om met iemand een gesprek te beginnen, als je gepest wordt en daar last van hebt, niet lekker in je vel zit, je moeilijk kunt beheersen of beter wilt leren concentreren. 

Trainingen worden gegeven aan kinderen vanaf de basisschoolleeftijd en ouder. Dat kan zowel via school als daarbuiten. De lessen worden gegeven in verschillende leeftijdsniveaus. De individuele trainingen zijn zowel voor kinderen als volwassenen geschikt. 

Mogelijk betaalt de gemeente of zorgverzekeraar de kosten voor een deel.
Bij de gemeente kan dat soms via een PGB. Sommige instellingen hebben een aanbesteding van de gemeente en zijn hoofdaannemer. Als deze hoofdaannemer de weerbaarheidstraining wil doorverwijzen naar Doe het! training, dan kunnen zij de kosten mogelijk op zich nemen.

Sommige zorgverzekeringen vergoeden weerbaarheidstrainingen vanuit de aanvullende verzekering, meestal vanuit de alternatieve zorg. Vraag hier even naar bij je verzekering. Het is ook mogelijk om via je werkgever of loopbaancoach deze training te volgen. Vaak vergoed deze dan een deel van de kosten.

Ook is het nog mogelijk dat je via een sociale instelling de training kunt gaan volgen. Bijvoorbeeld via het buurtteam/ wijkteam. Kijk eens op deze site.

 

Leer je op een weerbaarheidstraining een ander in elkaar te slaan? 

Nee, absoluut niet! Weerbaar zijn is juist niet de ander in elkaar slaan. Je leert juist hoe je op een passende manier weerbaar kan worden, zonder fysiek geweld te gebruiken. Bij sommige trainingen zijn er oefeningen met stoten en trappen (op een stootkussen). Het is de bedoeling dat je kennismaakt met je eigen kracht, je leert je in te houden en concentreren. Een stukje mentale training. 

Je kunt je hier aan melden. Vul het formulier in en er wordt binnenkort contact met je opgenomen.

Neem contact met mij op. Het is niet mogelijk om een groepsles in te halen. Mocht je meerdere lessen niet kunnen, dan kijken we hoe we dat kunnen oplossen. 

De trainingen worden op verschillende locaties gegeven. Afhankelijk van waar de deelnemers vandaan komen. Dat is meestal in een gymzaal, maar dat kan bijvoorbeeld buiten zijn. Als er maar ruimte is om te bewegen.

Doe het! training organiseert op regelmatige basis groepslessen. Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. De groepen bestaan uit 5 tot 12 personen. Bij meer aanmeldingen zullen er trainingen op een later tijdstip worden ingepland. 

 

Voor scholen, verenigingen en organisaties voor kinderopvang zijn er aparte trainingen op maat, omdat deze de training per groep/klas kunnen volgen. Op een school kan de training eenvoudig in de gymzaal plaatsvinden. Neem contact op voor meer informatie of om de mogelijkheden te overleggen.

 

Ik heb een blessure of gebruik medicijnen, kan ik wel meedoen?

Bij weerbaarheidstrainingen ben je veel in beweging. Vaak kan dit op je eigen niveau. Als je twijfelt, overleg dan zelf even met je huisarts of medisch specialist. Geef aan het begin van de training door aan de trainer of er medische bijzonderheden zijn.